QUÉ ÉS LA INFOXICACIÓ I COM REALITZAR UNA RECERCA

 

Hui en dia tenim al nostre abast molta informació en la red, però això no vol dir que aquesta sigui la bona ja que els usuaris disposem de més informació que mai i per tant massa per poder-la utilitzar correctament i per poder prendre decisions. Aquesta situació, ens situa més prop a la censura que a la llibertat segons afirma Alfonso Cornell, un especialista que ha estudiat aquest fenomen anomenat “Infoxicació”.


Així que, què és la infoxicació?. Com es pot explicar?. Quines són les causes i els perills que comporta?. 

Quan parlem d’infoxicació, estem parlant des l'excés d'informació que provoca en el receptor una incapacitat per a comprendre-la i assimilar-la. Aquest excés d'informació pot provocar mal estar, desconcert i inoperància personal en els diferents àmbits laboral, formatiu i cultural.

Actualment la infoxicació està relacionada amb les TIC, ja que mitjançant internet hi ha moltes maneres de què ens arribe informació, i no sabem si la informació és vertadera o falsa.

La infoxicació també es pot explicar com un sentiment d’angústia en la persona que el pateix, en el qual notes la percepció i sensació de què tens tanta informació que no es posible asimilar-la, evaluar-la, dirigir-la, organitzar-la, etc; per ser precisament tan excesiva. Per aquesta mateixa raó, es produeix una situació d'estrès i frustració en la persona, i aquesta pot ser major o menor depenent de les característiques particulars de cadascú i de les ferramentes que tinguin  per a fer front a la situació.

 

Podem dir que aquest fenomen l es dona quan la informació rebuda per la persona és major que la seva capacitat de processar-la, donant pas a unes conseqüències negatives o molestes per al individu.

 

En quant a les causes generals de la infoxicació, hi podem nombrar les següents:

  • Producció i consum d'informació en excés.

  • Repetició de conceptes i dades.

  • Augment d'aplicacions, xarxes i altres canals que ens fan arribar la informació: telèfon mòbil, correu electrònic, televisió, RSS, etc.

  • Imprecisions i contradiccions que dificulten la recuperació adequada de la informació.

  • Manca d'un filtre adequat que ajudi a processar diferents tipus d'informació

 

Aquesta sobrecàrrega informativa també abarca una serie de perills, entre els quals podem observar aquests:

  • No té filtres.

  • És repetitiva.

  • És contradictòria.

  • És inexacta.

  • No està sempre actualitzada.

  • Està instrumentalitzada per ideologies no sempre visibles.

  • Està enfocada a la producció i al consum.

 

Hem d’evitar aquesta sobrecàrrega informativa i anar en compte a l’hora de cercar informació de la manera següent:

  • Organitzar el teu temps: No deixar que ens menge l'estrès i ens porte a la improductivitat laboral. Organitzar el nostre dia de la forma més adequada i assignar un temps concret a cada tasca.

  • Establir prioritats: programar les publicacions que faràs en les xarxes socials és alguna cosa que pots fer a primera hora del dia o un parell de vegades a la setmana.

  • Seleccionar bé les teues fonts d'informació més confiables i del teu interés.

  • Tindre el nostre propi criteri en garbellar informació: Encara que un referent realitze una afirmació, sí  tu creus que no s'ajusta a la teva temàtica, no la utilitzes, ja que cadascú escrivim i opinem en funció de la nostra experiència.

En conclusió, desde el nostre punt de vista i del que hem aprés a classe, per poder cercar una bona informació ( trobar allò que desitgem ) necessitem una serie de tècniques per a realitzar una búsqueda cap al resultat més proper al que desitgem i així, evitar la infoxicació. 

En primer lloc hi ha que buscar les paraules clau d’aquella frase que necessitem, és a dir, medir molt bé aquelles paraules que ens resulten més important a l’hora de fer la nostra cerca. 

A més a més, una altra opció és posar la frase entre cometes, posat que així el buscador, solament et mostrarà aquells articles o pàgines on aparega la frase en el mateix ordre i les mateixes paraules.

També podem buscar qualsevol tema en diverses llengües per així expandir el nombre de resultats on apareix el tema indicat.

En el cas de voler cercar algún article o tema d’hàmbit acadèmic, hi ha diversos cercadors a l’hora de buscar aquesta informació que ens facilitaran el resultat en el que de veritat volem trobar, entre ells podem trobar els següents, dels quals el nostre grup ha utilitat els tres primers en aquesta pràctica: 

  • Google acadèmic

  • Dialnet

  • Academia.edu

  • Teseo


Així doncs, a banda del famós cercador “google” i variants, també hi ha diversos llocs on podem buscar la diferent informació d’una forma més segura, com per exemple les diferents xarxes socials, entre elles twitter, pinterest, slideshare, facebook, instgram, etc.

Així que no oblideu que en quant a la recerca d’informació, quantitat no significa qualitat, sinó que per aplegar a desitjada hem de realitzar-ho d’una forma correcta amb font de fiabilitat.


Laura Ros, Carla Vives, Alba Costa, Irene Vicens i Javier Estruch



Comentarios

Entradas populares de este blog

Intel.ligència artificial

Què és un SYMBALOO?

Què és una WebQuest?