NOVES MANERES DE DUR A TERME EL PROCÉS D'ENSENYAMENT - APRENENTATGE.
En l'actualitat han surgit noves maneres de realitzar el procés d'ensenyament-aprenentatge. En totes estàn present les ferramentes TIC que són molt bon recurs per a introduir-les a l'aula i fer que els xiquets i xiquetes puguen gaudir d'un aprenentatge actiu que els motive a aprendre en tot moment, com per exemple:
- Mobile-learning: És aquell que es duu a terme de manera virtual i que es produeix a través de diferents dispositius mòbils. Des de molt xicotets, els xiquets i les xiquetes, comencen a utilitzar les noves tecnologies, el mòbil,etc.
Hi Ha alguns aspectes positius com per exemple, que pot ser molt útil al convertir-se en una ferramenta de treball per als xiquets i també pot servir com a diccionari. La tecnología ens permet accedir a internet en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.Per altra banda, hi han aspectes negatius com per exemple que l’alumnat es pot distraure de manera més fàcil, també que es potèncien més les desigualtats per les possibilitats econòmiques en relació al mòbil.
Ademés el ciberbullying pot vore's potenciat, per tant la nostra responsabilitat es educar per actuar contra aquestes situacions.
- Blended-learning: “És un model combinat de formació online i presencial, amb el qual el millor del món online i presencial es combina depenent les necessitats” ( Pascual, 2015).Un dels aspectes positius d’aquest aprenentatge és que podem observar un model estàndard, és a dir, treball extern, on el docet a preparat el material significatiu per als xiquets i xiquetes, així treballen a casa amb els familiars els continguts que van a tractar en la següent classe i el posen en pràctica a l’aula, sempre amb ajuda del docent.
Per l’altra banda, un dels aspectes negatius a l’hora d’utilitzar aquest aprenentatge, és que no totes les famílies són iguals, amb això ens referim a que no totes disponen dels mateixos recursos o temps per a realitzar les tasques que requereix aquest mètode.
- E-learning: Aquest mètode, està basat en utilitzar internet, servicis, material audiovisual i tecnologies en el procés d’ensenyament - aprenentatge.
En primer lloc, un dels aspectes positius d’aquest model d’aprenentatge és que desperta motivació als i les alumnes, així com, també, afavoreix un aprenentatge autònom.
En segón lloc, un dels aspectes negatius davant aquest prenentatge, és que no desenvolupa tant com deuria, la inteligència social ja que, no comparteixen moments amb els altres alumnes, i tots sabem, que els xiquets aprenen socializant-se entre ells.
Ara nem a fer un plantejament sobre com podrien ser dutes les TIC en un centre on l'aprenentatge dels nostres alumnes no va a estar en funció del mitjà o medi que nosaltres utilitzem, de que utilitzem una tecnología o altra, sinó que estarà en funció de les estratègies didàctiques que el professor/a utilitze a l’aula.
En primer lloc hem de tenir en compte que els mitjans han d’estar completament integrats en el currículum, en el qual han de ser un element més, en consonància amb els objectius i continguts, amb la pròpia metodologia i també amb l'avaluació.D’aquesta manera iniciarem un procés d'innovació pedagògica i no tecnològica, ja que en la segona,l’atenció es centraria cara la tecnologia.En aquest cas, dita atenció es focalitzada sobre els aspectes pedagògics, en el context, en els alumnes, en la metodología, etc. Desde el nostre punt de vista hem de tindre en compte que els mètodes que s’empren juguen un paper que es considera fonamental, ja que formen part dels aspectes metodològics i han de ser coherents amb els mètodes.La clau fonamental per a que la introducció de les TIC tinga èxit, és el docent o la docent, ja que aquests coneixen els seus alumnes, el currículum emprat, i tots els aspectes educatius que ens portaran a definir quina estratègia didàctica va a ser la millor.
- Les TIC com a contingut:
1. Coneixement de programes i ferramentes TIC.
2. Coneixement i domini del llenguatge audiovisual.
3. Bona gestió de la informació.
-Formes d'ús de les TIC:
1. Ús per a la resolució de problemes cercant bé la informació.
2. Ús col·laboratiu de les TIC.
3. Ús de les TIC de manera crítica i responsable.
- Les Tic com a ferramentes:
1. Per poder fer més eficients les pràctiques docents ( KAHOOT/ CLASSDOJO/ WEEBLY/ DRIVE,etc )
- El paper de l’escola en la nova societat de la informació:
1. Tenir en compte i integrar els aprenentatges adquirits en altres contextos i escenaris diferents.
2. Facilitar el aprenentatge.
3. Diferenciar entre aprenentatges bàsics i imprescindibles i bàsics i desitjables.
4. Garantitzar que tots els alumnes dominen la competència digital.
5. Asegurar que els alumnes seran capaços per continuar aprenent al llarg de la vida.
6. Asegurar la atenció a la diversitat i la personalització dels processos educatius.
7. Evitar, en qualsevol lloc, la infoxicació.
Com anem a introduir les TIC de manera favorable per als alumnes d’infantil?
Doncs per exemple, a l’hora de realitzar qualsevol activitat a l’aula, ja pot ser de manera individual,com conjunta. A més, per a que la relació família-escola funcione millor, les TIC son una bona alternativa per a tot, és a dir, a l’hora de treballar desde casa, de manera Blended Learning, o realitzar qualsevol contingut audiovisual treballant junts familia, alumne i escola de forma conjunta. A banda, per a que la relació família-escola funcione millor, les TIC son una bona alternativa per a tot, és adir, a l’hora de treballar desde casa, de manera Blended Learning, o realitzar qualsevol contingut audiovisual treballant junts familia,alumne i escola.
Com a docents, s'ha de ser capaç de realitzar bones pràctiques a l'aula en les que es faça un bon ús de metodologies actives aplicant les TIC. Cada vegada més els xiquets i les xiquetes estan integrats i integrades en el món digital, aleshores cal saber una serie de requisits per a que facen un bon ús de les tecnologies en les aules.
Els dispositius tecnològics han de ser adequats al nivell de desenvolupament dels xiquets i les xiquetes i a les seves necessitats d’aprenentatge.
Les oportunitats, riscos i normes d’ús de les tecnologies es tractaran amb els menors.
Les tecnologies es situaran en espais comuns i el seu ús recomana que siga compartit amb els adults.
El temps de connexió amb la tecnologia s’hauria de compartir amb el de no connexió.
Ensenyar als alumnes a tractar als altres a les xarxes socials com els hi agradaria que els tracten a ells i elles. No tota la informació que existeix a Internet és fiable o vàlida, ensenya als teus alumnes a ser crítics. Romandre alerta davant de qualsevol situació que pugui ser símptoma d’addicció.
Hi han molts tipus d’activitats que es poden aplicar a l’aula d'Educació Infantil utilitzant les TIC. Alguns exemples poden ser:
- CONTES DIGITALS: Es fan amb la finalitat de que els xiquets i les xiquetes coneguin altres eines i recursos utilitzant les noves tecnologies. Aquests, sorgeixen com una necessitat d’explicar, narrar, contar el que han après, el que han viscut… o simplement una història que ells s’han inventat.
- DIARI DE CLASSE: En aquest es recullen les notícies, activitats, sortides… que es duen a terme durant el curs. A través d’aquesta activitat treballem tant el llenguatge oral com escrit, ja que a vegades les notícies s’expliquen de forma escrita, oral o gravades en vídeo i amb les noves tecnologies podem crear un blog on els xiquets i les xiquetes expliquen les activitats que han fet en l’aula o fora del centre educatiu.
- EL MONSTRE DE LES PARAULES: En primer lloc, l'alumnat aprèn grafía junt a un “monstre de les paraules” i li tenen que donar menjar a base d’activitats per a aprendre les formes de les lletres y després a través de tabletes, escaneigen còdigs QR en l’aula que dirigeixen a jocs, vídeos i textos amb els que treballar els fonemes.
- CREACIÓ D’UN EDUBLOG: Una proposta interessant i motivadora per a l’alumnat i les seves famílies pot ser la creació d’un blog educatiu. En aquesta activitat els xiquets i les xiquetes juguen un paper plenament actiu, ja que son ells i elles els protagonistes de les imatges i articles o com a creadors dels missatges. Ademés, el fet de que les famílies puguin consultar aquests blogs des de casa provoca una millora de la relació família-escola, ja que les famílies es senten informats d’allò que els seus fills i filles facen en l’escola i poden participar en l’espai mitjançant la publicació de comentaris.
Laura Ros, Carla Vives, Alba Costa, Irene Vicens i Javier Estruch
Comentarios
Publicar un comentario