Què és una WebQuest?


UNA PROPOSTA METODOLÒGICA PER UTILITZAR INTERNET A L'AULA

Quina és la definició de WebQuest?


"Una WebQuest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d'Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats." (Definició consensuada a les segones jornades de Webquest, 2006)

Hi ha una aplicació que és similar, però pareix més senzilla, que és nomenada "Cacera del Tresor" que a partir del plantejament inicial de les webquests, proposa una sèrie de preguntes als alumnes i els dóna les adreces en la xarxa on poden aconseguir les respostes. Per acabar la feina, es planteja una "gran pregunta" que els alumnes han de provar de resoldre en grup, a partir de la informació de les qüestions anteriors, fent-los reflexionar i comentar entre ells per aconseguir una resposta en comú.

La idea de webquest va ser desenvolupada en 1995 en la Universitat Estatal de San Diego pel professor Bernie Dodge al costat del seu amic Tom March; a partir d'aquí va tenir una gran repercussió en l'àmbit anglosaxó i actualment està tenint una creixent expansió.

Totes les WebQuest tenen el mateix estructura bàsica que és:

Introducció: Orienta els alumnes i capta el seu interés, situant-los en una història o problema a resoldre.

Tasca: En aquest apartat es proporciona a l'alumne una clara descripció del que haurà de fer en finalitzar la webquest així com els participants, els papers que hauran d'adoptar els components.

Procés: Explica les estratègies que els estudiants han d'utilitzar per a dur a terme la tasca pas per pas.

Avaluació: En aquest apartat s'indica com avaluar el treball realitzat. Depenent del nivell dels alumnes i del tipus d'activitat, es fa una descripció d'allò que s'avaluarà i de com es farà.

Conclusió: Resumeix l'activitat i anima als estudiants perquè reflexionen sobre el seu procés i resultats.

Orientacions per al professor: És l'únic apartat dirigit al professor. En ell s'inclou els conceptes, objectius i continguts per a ajudar el professor a posar en pràctica aquest recurs d'Internet.

Algunes de les característiques són:

  • Dissenyar una webquest és semblant a dissenyar una unitat didàctica amb una estructura determinada.
  • És com dissenyar una pàgina web però tenint en compte el suport electrònic i per tant els aspectes propis del dit suport: grandària de lletra, colors, imatges, enllaços...
  • Ha de tractar un tema que pertanga a alguna àrea curricular.
  • Està dirigida a l'alumnat, excepte l'apartat d'orientacions pel que el text estarà adaptat a la seua edat.
  • Internet serà un recurs important en la webquest pel que enllaçarem a altres webs. 
Com a conclusió, la webquest té com a objectiu principal fer que els estudiants fagen bon ús del temps que disposen per a obtindre informació, llegir, reflexionar i dessarrollar el seu propi procés d'aprenentatge, es bas en enfocar la informació més que en buscarla. El professor planteja un tema i crea la web on es presenta el que ha de fer l'alumnat, descriu els pasos que ha de seguir i els proporciona recursos necessaris per a que els alumnes ho dessarrollen així com els criteris de com seràn evaluats.


Laura Ros, Irene Vicens, Javier Estruch, Carla Vives i Alba Costa. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Intel.ligència artificial

Què és un SYMBALOO?